Näkösyvyyden mittaus

YLTIÄN OSAKASKUNTA

 

OHJEET NÄKÖSYVYYDEN MITTAAMISEEN

 

Suorita mittaus mielellään kahden viikon välein avovesikauden aikana. Mittauspaikan tulee olla aina sama. Näin varmistetaan tulosten vertailukelpoisuus.

Älä kuitenkaan ota asiasta ”stressiä”, jo muutamankin kerran kesässä tehdyt havainnot ovat tervetulleita.

Mittauspaikat ovat seuraavat: Pohjalahti, Tervalahti, Huutoselkä, Kaakkolahti. (Kartta paikoista liitteenä)

Ihanteellista olisi, jos mittauksen suorittaisi aina sama henkilö, mutta myös joku toinen opastettu mittaaja voi suorittaa mittauksen.

 

Mittauksen suorittaminen:

 1. Mittaa näkösyvyys päivällä mieluiten klo 10.00 – 14.00 välillä. Mittalevy ei valituilla paikoilla (normaalitilanteissa) kosketa pohjaa sen kadotessa näkyvistä

   

 2. Käännä vene aurinkoon nähden siten, että veneen vierelle muodostuu varjo.

   

 3. Laske näkösyvyyslevy veneen varjopuolella niin syvälle veteen, että se juuri ja juuri katoaa näkyvistä. Nosta tämän jälkeen levyä niin, että se tulee uudestaan näkyviin. Toista tämä muutaman kerran. Levyn näkyvistä katoamisen ja uudelleen näkyviin tulemisen rajakohta on näkösyvyys. Mittaa näkösyvyysarvo mittanarusta veden pinnan tasolta.

   

 4. Mittaa ja merkitse muistiin näkösyvyyslukema metrien ja kymmenien senttien tarkkuudella (esim. 1,2 m). (Voit toki tehdä tarkemmankin mittauksen, esim. viiden sentin mittatarkkuus 1,25 m.)

   

 5. Täytä tiedot seurantalomakkeeseen: Päivämäärä, kellonaika, näkösyvyys, säätila ja mahdolliset muut havainnot (levätilanne, veden lämpötila jne).

 

 1. Tulosten ilmoittaminen: Ilmoita tulokset sähköpostilla (vaikkapa pari kertaa kesäkaudella) yltianosakaskunta@luukku.com

 

Jäljempänä olevan lomakkeen voi tallentaa omalle tietokoneelleen ja tulostaa sen sieltä käyttöön

 

YHTEISTYÖSTÄ KIITTÄEN YLTIÄN OSAKASKUNTA